Wat is een burn-out?

Een burn-out is een veelvoorkomende en ernstige vorm van stress die zich kan voordoen bij mensen die onder langdurige emotionele druk staan. 

Een burn-out is een veelvoorkomende en ernstige vorm van stress die zich kan voordoen bij mensen die onder langdurige emotionele druk staan. 

Oorzaken

Een burn-out kan veroorzaakt worden door een breed scala aan factoren, waaronder stress op het werk, hoge verwachtingen van jezelf of anderen, een gebrek aan ondersteuning en een gebrek aan controle over de werkomgeving. Er zijn ook persoonlijke factoren zoals perfectionisme, angst of depressie die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.

Symptomen

De symptomen van een burn-out zijn onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen en een gevoel van afstand tot het werk. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, omdat ze kunnen wijzen op een burn-out en een indicatie kunnen zijn om hulp te zoeken.

Symptomen

Kosten werkgever

Als er geen actie wordt ondernomen om een werknemer met een burn-out te helpen en te ondersteunen, kunnen de kosten voor een werkgever aanzienlijk zijn. Denk hierbij aan:

1 Verzuimkosten

2 Productiviteitsverlies

3 Kosten voor vervanging en werving

4 Juridische kosten

5 Kosten voor re-integratie 

Wist je dat?

Uit onderzoek van het CBS en TNO (2022) is gebleken dat:

1.3 miljoen

Nederlands last heeft van burn-out klachten

280 dagen

een werknemer gemiddeld zonder behandeling uit roulatie is

€80,000+

een overspannen werknemer gemiddeld kost zonder hulp

Gevolgen werknemer

Een burn-out kan een verwoestend effect hebben op het leven van een werknemer. Hieronder staan enkele gevolgen die een werknemer kan ervaren:

  • Financiële kosten
  • Lichamelijke en psychische klachten
  • Langdurige uitval
  • Relatie problemen
  • Verslechterde carrière kansen
  • Verminderde motivatie

Behandeling/
herstel burn-out

We begrijpen dat een burn-out een grote impact kan hebben op zowel de werknemer als het bedrijf waar hij of zij werkt. Daarom bieden wij als specialisten in burn-out behandeling een effectieve aanpak voor werknemers die te maken hebben met burn-out klachten.

Ons doel is om werknemers binnen 90 dagen duurzaam te herstellen en terug te laten keren naar hun werk, zonder terugval. We stellen een persoonlijk behandelplan op dat gericht is op het verminderen van de symptomen en het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de burn-out. 

Hierbij streven we ernaar om werknemers te helpen nieuwe copingvaardigheden te ontwikkelen en hun werk-privébalans te verbeteren.

Onze aanpak omvat een combinatie van psychologische behandelingen, coaching en begeleiding op maat, en ondersteuning bij re-integratie op de werkplek. We werken nauw samen met werkgevers om een gezonde werkomgeving te creëren waarin werknemers zich gesteund en gewaardeerd voelen

Bij de Vitaliteitsgroep hebben wij geen wachttijden, waardoor je direct terecht kunt voor hulp.

Preventie

Het is beter om een burn-out te voorkomen dan te behandelen.

Onze workshops en trainingen zijn toegankelijk voor zowel individuele werknemers als teams en kunnen worden aangepast aan de behoeften en wensen van de organisatie. Door te investeren in preventieve maatregelen, kunnen organisaties hun werknemers gezond en productief houden en de kans op burn-out verminderen.