Het is noodzakelijk dat we een paradigma verschuiving bewerkstelligen naar een integrale benadering van gezondheidszorg. Dit nieuwe zorgmodel moet een synergie creëren tussen medicatie, bestaande interventies, leefstijlverbeteringen en complementaire therapieën.

In de huidige setting worden we helaas te vaak belemmerd door conflicterende belangen. Het zorgsysteem is momenteel gericht op het maximaliseren van productiviteit en het behandelen van zoveel mogelijk patiënten in zo kort mogelijke tijd. Bovendien blijven we vaak symptomen onderdrukken met medicatie, in plaats van te streven naar duurzame gezondheid. Ziekte lijkt onbedoeld een winstmodel geworden, terwijl gezondheid de juiste financiële prikkel zou moeten zijn.

Om deze integrale zorg te realiseren, is een totaal nieuwe benadering vereist, niet alleen in de structuur van de gezondheidszorg, maar ook in de manier waarop patiënten betrokken worden. Het innemen van een pil is vaak niet het probleem; echter, de motivatie om blijvende leefstijlveranderingen door te voeren, blijkt een grotere uitdaging. Het is van essentieel belang dat de zorgsector zich richt op het ondersteunen van patiënten bij het vinden van hun eigen motivatie en het maken van bewuste keuzes.

Het is de hoogste tijd dat we bij patiënten een grondige holistische leefstijlanalyse uitvoeren en een echt gedeelde besluitvorming toepassen. Uit eigen ervaring weten wij dat dit werkt!

Laten we eens wat meer liefde geven aan goede coaching zoals wij die kennen en multidisciplinair met elkaar tot uitvoering brengen.